Despre noi

Date monografice

Comuna Buzescu se află situată, din punct de vedere geografic, în centrul județului Teleorman, în Câmpia Burnasului de Nord, câmpie ușor înclinată de la N-NE către S-SE.Relieful este constituit din zonele de luncă și terasă ale râuluiVedea, care constituie limita administrativă pentru comună spre N,NE.

ŞCOALA – FACTOR DE CULTURĂ ŞI IZVOR DE CIVILIZAŢIE

Prima atestare documentară a şcolii din Buzescu este din anul 1862. La acea dată în localitate erau doi preoți, iar școala și-a început în toamnă activitatea ca învățământ particular, deoarece nu exista o lege a învățăntului, primul învăţător a fost preotul Matache Rădulescu. Lecțiile se făceau în case particulare, mai pe urmă în casele lui Dumitru Cărămizaru. Activitatea școlară a avut loc și la primărie 4 luni, iar în anul 1866 au fost terminate cele două școli, din vale și din deal, lecțiile începând să fie predate într-una dinte școli. La școală mergeau copii puțini, băieți în special, fete foarte puține sau deloc. De aceea pâna în 1890 școala a funcțonat cu un singur învățător, iar din 1891 se înființează al doilea post de învățător, în 1916 se înființează postul al III-lea, în 1920 se înființează postul al IV-lea, în 1929, postul V și în 1933, postul VI.

În timpul primului război mondial, localitatea a fost ocupată de către nemți, învățământul a fost întrerupt din toamna anului 1916, până în toamna anului 1918. În actualul atelier școlar au fost cazați caii, iar nemții în cele două localuri școlare, din vale și din deal, precum și în case ale localnicilor. O parte din îvățători au fost trimiși pe front, bărbații pe câmpul de luptă, iar femeile-învățătoare ca surori.

În 1939, școala avea un atelier, unde elevii executau diferite lucrări precum: obiecte de tâmplărie, cuiere, împletituri de paie, rame,etc. Atelirul funcționa înainte de primul război mondial și a crea elevilor, gustul pentru meserie. Școala dispunea de o bibliotecă cu 265 volume, înființată de învățătorul, Nicolae Ionescu, care a fost titular în perioada 1886-1904. Școala dispunea și de un muzeu realizat din contribuția învățătorilor. Poseda și o farmacie școlară, înființată de învățătorul Aurelian C. Rogojanu, în anul 1939. Era un post de igienă școlară, ce servea și un post de prim ajutor. În școală exista și o cantină școlară. În 1939, în localitate existau următoarele localuri școlare:

Școala nr. 1, cea din vale a avut două săli de clasă, un hol la intrare și o cancelarie, ultimele două fiind situate între sălile de clasă. Localul ocupă suprafața de 161 m². În 1960-1965, în acest local a funcționat grădinița de copii cu program prelungit, unde copii primeau masă dată de Gospodăria Agricolă Colectivă. În iarna 1993-1994, acoperișul s-a prăbușit, localul a fost distrus nu a mai fost reparat, dar este declarat monument istoric.

Școala nr. 2, cea din deal, a avut două săli de clasă, dar sala din dreapta fiind mai mare a fost împarțită în două, din motive didactice. Avea o suprafață de 172 m², dispunea de un hol la intrare și o cancelarie pentru cadrele didactice.

Prin eforturile deosebite ale cadrelor didactice, în anii 1949-1951, au urmat cursurile de alfabetizare 296 persoane majore, ceea ce înseamnă un mare pas în reducerea numărului de analfabeți.

La 13 mai 1954, a fost cumpărată o casă particulară, în valoare de 38.000 lei , de la ,,moștenitorii Popescu” , destinată pentru școală. Aceasta dispunea de 4 săli de clasă, a fost folosită de copiii satului pentru a învăța clasele V-VII, în comuna lor. Astfel, începândcu anul școlar 1954-1955, începe ciclul II, adică se învăță 7 clase în comuna Buzescu, având cadre didactice pregătite corespunzător. În toamna anului 1974, se trece la învățământul obligatoriu de 10 ani, deci trebuiau să facă treapta I la liceu, atunci s-a pus problema spațiului, școlile din vale și din deal nu mai corespundeau, prin urmare statul acordă bani pentru a construe un local de școală , lucrare executată în perioada 1977-1979, fiind singura școală din fonduri de la stat, actuala școală cu etaj.

Noul local al şcolii s-a dat în folosinţă în anul 1979, avînd o suprafață de 550 m². Acesta are nouă săli de clasă, coridoare, cancelarie, o sală de arhivă.

Din anul 1979 şi în prezent la şcoala noastră şi-au desfăşurat şi îşi desfăşoară activitatea cadre didactice competente care au condus colectivele de elevi spre performanţă, mulţi dintre absolvenţii şcolii promovând în învăţământul superior.